B12 Vitamini Nedir Ne İşe yarar Araştırma Yazısı
B12 vitamini ne işe yarar, B12 vitamini vücudumuz için önemli bir yeri olan vitaminler arasındadır. Günümüzde zorlaşan hayat koşulları, yanlış beslenme ve yanlış diyetler yüzünden vücudumuza yeterli vitaminleri alamamaktayız. Bu yüzden eskilerde nadir görülen rahatsızlıklar günümüzde ortaya çıkmaktadır. Büyüklerden bazen duyarsınız eskiden bu kadar rahatsızlık yoktu. Şimdilerde doğal üretilmiş besin bulmak gerçekten zorlaşmaya başladı. B12 vitamini de doğal besinler tüketmediğimiz yada tükettiğimiz besinlerin kalitesinin eskiden olduğundan düşük olması nedeniyle vücuda yeterli oranda girememektedir. B12 vitaminin diğer adı Cobalamin olarak bilinmektedir. Peki B12 vitamini ne işe yarar?. Şimdi bunu inceleyelim.
B12 vitaminin vücuttaki fonksiyonu
B12 vitamini diğer B vitaminleri gibi gıdalar yoluyla vücudumuza aldığımız bileşenlerin işlenerek enerji üretilmesine yardımcı olmaktadır. Hayvansal gıdalar yoluyla yeterince karşılanabilen B12 vitamini metabolizmanın düzenlenmesinde de önemli rol oynamaktadır. O yüzden beslenme programında mutlaka hayvansal gıdalar bulunması gerekmektedir. B12 vitamini diğer B vitaminlerine benzemesine karşın ayırt edici bir özelliği de bulunmaktadır. O da karaciğerde depolanan ve suda çözülebilen tek vitamin olmasıdır. B12 vitaminin bulunduğu gıdalar; karaciğer, yumurta, kabuklu deniz ürünleri, kaslı oranının fazla olduğu etler ve balık olarak sıralanabilmektedir. Günlük olarak alınması gereken doz kişiye ve yaş grubuna göre değişmektedir.
B12 içeren en iyi kaynaklarından biri olan süt kaynatıldığı zaman B12 vitaminin büyük bir kısmını kaybetmektedir. B12 vitamini iyi hafıza için çok önemlidir. Son zamanlarda çevrenizde çok duyduğunuz bir cümle olabilir. ''Bu aralar çok unutkan olmaya başladım'' bu ve benzeri cümleler B12 yetersizliğinden kaynaklanıyor olabilir. Hafızamız için özellikle B12 ve fosfor kaynağı olan balığı tüketmemiz gerekmektedir. Bu vitamin aynı zamanda Dna yapısına işleyerek hücre yapımında etkendir. Sinir uçlarının yapımında önemli rol oynayan B12 vitamini, sinir sisteminin düzgün işlemesine de yardımcı olmaktadır. Ayrıca nörolojik olarak da büyük etkileri olan bir vitamindir. Eksik alındığı takdirde el ve ayaklarda titreme, tırnak yeme, panik atak, kasılmalar olabilmektedir. Eğer doğal yollardan tüketme durumunuz yok ise ilaç formunda da tüketebilirsiniz. B12 psikoloji etkileri içerisinde iştah kaybı da dikkat çekmektedir. B12 eksikliğinde istemsiz zayıflama meydana gelebilmektedir. Tabi her zayıflamanın altında da B12 eksikliği aranmamalıdır.
Ani gelişen huzursuzluk hisleri de B12 eksikliğinin etkisi olabilmektedir. Bunların dışında kırmızı kan hücrelerinin yapımında, cilt, saç ve tırnak kalitesinde ve doğurganlıkta etkilidir. Siz yeterli B12 vitamini almanıza rağmen sindirim sisteminiz yeterli çalışmadığı için doğru enzimleme yapamıyor olabilirsiniz. Bütün bunlar düzenli yapılan kan sayımlarında ortaya çıkacaktır.
B12 Vitamini Nelerde Bulunur? Etkileri ve Faydaları Nelerdir?
Son zamanlarda çok fazla B12 eksikliğinden şikayet eden hastalar duymaya başladık. İnsanlar pekte önem vermeyip, nasıl olsa düzelir diyerek fazla üzerinde durmuyor gibi ancak ne olduğunu ve ne işe yaradığını gördüğümüzde ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayacağımızı düşünüyorum.
B12 vitamini kobalt minerali içerdiği için kobalamin olarakta bilinir. Ayrıca B12 vitamini suda eriyen bir vitamindir. Ve vücutta karaciğerde, böbrekte ve diğer vücut dokularında depolanır, B12 vitamini vücudun kaslardan, kan hücrelerine, üremeden, hafızaya kadar birçok yerde kullanılır.
B12 Vitamini Nelerde Bulunur?
B12 vitamini karaciğer, böbrek, sığır eti, yumurta, süt, peynir ve balıkta bulunur. Mayalı soya ürünleri ve deniz yosununda da b12 vitamini bulunur ancak daha azdır.
Bitkisel besinlerde pek bulunmadığından vejetaryenlerde eksikliği sıklıkla görülür. Bununla birlikte oto immün gastrit denilen mide çeperinin incelmesi rahatsızlığında da mideden asidin salgılanma problemi oluşması nedeniyle incebağırsaklarda emilemez bu durumda da B12 vitamin eksikliği görülür. Bununla birlikte eğer vücutta emilememe gibi bir durum varsa, hap olarak alınamaz, adaleden enjeksiyon yoluyla verilir.
B12 Vitaminin Faydaları
Karbonhidratlar, proteinler ve yağların işleme tabi tutulması için oldukça gereklidir. Bilhassa sinir hücrelerinin büyümesi ve diğer hücrelerin tamirinde önemli rol oynar. Protein oluşumunda aminoasitlerin işlevinde rol oynamaktadır. Folik asit ile birleşip sinir hücrelerinin kılıflarının korunabilmesi ve DNA sentezi için ve yine sinir iletileri için oldukça önemlidir.
Ayrıca B12 nin hafızaya yardımcı olduğu için Alzheimer hastalığına karşı koruyucu bir madde olduğu düşünülmektedir.
Yine birçok pratisyen hekimin bile aklına gelmeyen bir faydası da “pernisiyöz anemi “ ve “hiperkrom makrositer anemi” denilen kansızlık rahatsızlıklarına karşı etkilidir.
B12 eksikliğinde kullanılan ilaçlardan birisi olan Dodex ilacı bu konuda etkin tedavilerden birisidir, yalnız vücut tarafından sadece %15 i emilir, yani 1000 mg dodex iğnesi vurulduğunuzda vücudunuza giren B12 miktarı sadece 150mg dır. Yine bir başka faydası ise kasların kasılıp gevşemesi durumudur. Bu yüzden uzun süreli B12 eksiklikleri kaslarda kalıcı güç zayıflığına sebep olabilir. Ayrıca üremede yani sperm üretimi ve DNA sentezinde de kullanılır.
Folik asit ile birlikte doğum defektlerini önlemekte önemli rol oynar. Yine folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici rol oynamaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder